iOS 6 "new features" vs Android

07.08.2012 09:34

Před nedávnem představil Apple svou novou verzi svého OS - IOS6. Apple o něm říká, že to je  "nejpokročilejší mobilní OS na trhu". Pravda je ale úplně jinde. Všechny "new features", které Apple ukázal Android zvládá už opravdu hodně dlouho.  Nový IOS vlastně jen trochu dohání Android 4.1, který je použitelností úplně  jinde a navíc je zdarma a opensource.  No nyní se podíváme na tyto "new features".

    Feature 1 - Integrace Facebooku 

Tak tady jsem měl pocit, že si ze mě dělá Apple srandu. Integrace facebooku ? Věc, kterou Android má v sobě již od prvních verzí, bych rozhodněl nenazíval věcí novou. Ale Apple je Apple a ovečkám to nevysvětlíte. Osobně facebook nemusím, ale pokud jste FB maniak, můžete na svém Androidu postnout skoro každou věc, kterou na svém smartphonu uděláte, ať už jde o nahrání čerstvé fotografie na zeď, nebo prostě jenom napsání nějakého inteligentního statusu + mnoho dalších "velmi užitečných" věcí. A to nemluvím o tom, že Android dokáže sdílet snad na všechyn možné soc. sítě a servery např. Dropbox, Google+, Twitter, GoogleDrive atd. pouhým jedním kliknutím, stačí přidat účet do seznamu vašich účtu, přihlásit se a poté můžete sdílet kolik chcete, cokoliv chcete pomocí ikonky odeslat.  No a teď to konečně vypadá, že si toto budete moci "užít" i na na svém Iphonu ( pravda všechno ne, jenom ten FB :-))). Vskutku opravdová "revoluce".

 

        Feature 2 - Reply with message

Jistě to znáte, někdo vám volá, ale zrovna jste v situaci, kdy nemůžete na volání odpověď (např. máte obchodní jednání). Dobře, napadne vás napsat volajícímu rychlou SMS, kde se omlouváte, že teď nemůžete hovor přijmout, ať zavolá později. U androidu toto zvládnete pomocí dvou kliknutí,dokonce  přímo při  tom jak jste prozváněni. Jednoduché efektivní řešení.  IOS tuto základní funkci doteď neumožňoval, vskutku "dokonalý" systém. Na Androidu je možné tuto funkci zautomatizovat pomocí programu TASKER. 

 

        Feature 3 - Do not disturb

Tahle featurka nastaví váš telefon, aby se ve vámi zvolených hodinách (např. v noci) sám přepnul do tichého modu. Opět nic revolučního, na Androidu můžete tuto funkci provést např. opět pomocí programu TASKER. Android měl opět tuto featurko dříve, než IOS.....

 

        Feature 4 - Videohovory přes 3G 

Donedávná jste mohli na svém Iphonu/padu provádět videohovory jen pomocí Wi-Fi ( pěkně k ničemu, to už si můžu raději zavolat doma přes např. PC). S IOS 6 se toto mění a Apple konečně umožňuje ( zajímalo by mě proč to nešlo hned) provádět videohovory přes mobilní internet od vašeho operátora. Android toto samozřejmě umí od počátku :-)).

 

        Feature 5 - iCloud tabs

Jednoduše ukládá historii návštěv stránek + toho co jste na nich dělali k tomu, aby jste podle Apple mohli pokračovat tam, kde jste skončili, i když nemáte po ruce svůj vlastní Iphone/pad. ( stačí se přihlásit na jiný a Iphone/pad a můžete začít pracovat tam kde jste skončili, myslím že tato funkce nepůjde vypnout, takže Apple si bude pěkně špehovat své ovečky :-)) a to co na svých zařízeních dělají a jaké stránky navštěvují :-)). Podobné funkce nabízí na Androidu prohlížeč Google Chrome.

 

        Feature 6 - Share photo streams

Jedná se o způsob sdílení fotografii na iOS. Vaše fotky se nahrajou na iCloud, kde je poté můžete sdílet s kýmkoliv kdo má iCloud také nainstalovaný.  Nutno podotknout, že pokud nemáte zařízení s iOS ,tak toto řešení nebude fungovat, takže jeho užitečnost je otázkou (nahráváním na servery Applu se vystavujete nebezpečí že budete sledováni) . Na Androidu můžete toto samé provést například pomocí programu Dropbox, který funguje na všech moderních mobilních OS.    

 

        Feature 7 - VIP list

Vylepšení E-mailového klienta. Spočívá v tom, že budete dostávat upozornění, kdykoliv osoba, kterou máte ve VIP listu, vám pošle e-mail. Úplná prkotina, co říkáte ?  Samozřejmě, Android toto zvládá už od nepaměti. Stačí spustit například G-mail, kliknout na ikonku Labels a zde si můžete vytvořit jakýkoliv "list" budete chtít. 

 

        Feature 8 - Nové mapy

Porovnání Google map s Apple mapami zde : https://gizmodo.com/5918176/google-maps-vs-apple-maps-a-side-by-side-comparison

Jak je vidět Google mapy zatím vítězí ve všem na co si vzpomenete (mají mnohem více informací o ulicích, cestách atd.). V tomto ohledu se iOS 6 nejeví jak upgrade, ale jako pořááádný downgrade hodně dolů. 

 

       Feature 9 - Siri update

Nový Siri update by měl udělat Siri užitečnější a chytřejší. Osobně mi je to jedno, protože jakékoliv hlasové ovládání mi přijde jako blbina, nedokážu si představit jak bych chodil po ulici a mluvil s telefonem, ale jistě existují  lidé, kterým to přijde "cool". 

 

       Next features

Samozřejmě funkcí je více, ale nejsou tolik podstatné, ale pokud vás zajímají najdete je na této adrese https://www.apple.com/ios/ios6/#mail

 

A co iOS pořád neumí a umět nebude ?  

1. Multitasking - iOS neumí plnohodnotný multitasking, je to jen jakýsi "pseudo" multitasking, kdy jedna aplikace je "zmražena" a místo ní se provádí jiná ( normální multitasking jako je např. na Androidu, znamená, že telefon je schopen provozovat více programů najednou)

2. Stabilita a výkon - psolední velká výhoda Applu, plynulost uživatelského prostředí padla společně s příchodem Androidu 4.1 Jelly Bean, který je plynulejší než iOS a navíc prokazatelně stabilnější (apliakce méně padají)    

3. Customizace všeho - Android je přesný opak iOS, můžete si na něm upravit prakticky cokoliv, na iOS si nemůžete upravit prakticky nic

 

A co umí APPLE umí a vždycky umět bude ? 

Dělat z lidí slepé fanatiky, kteří si jejich produkty kupují, ne kvůli kvalit, ale kvůli toho aby dokázali, že  prý na to mají :-))))) (a to je obrovské umění, za tohle jim tleskám).

POKUD SE VÁM ČLÁNEK LÍBIL KLIKNĚTE PROSÍM NA PÁR REKLAM, MOC MI TÍM POMŮŽETE DĚKUJI. :-) DĚKUJI ZA POZORNOST 

Diskusní téma: iOS 6 "new features" vs Android

Titulek: Samsung vs Apple Vložil: julus Datum: 09.08.2012

Jinak pokud se chces pobavit, tak doporucuju projit https://www.scribd.com/doc/102317767/Samsung-Relative-Evaluation-Report-on-S1-iPhone .
Jedna se o interni dokument samsungu porovnavajici Galaxy S a iPhone s navrhamy na zlepseni. (Popravde, doted jsem si myslel, ze se jedna jen o zbytecnou soudni tahanici, ale jak tak koukam, tak samsung se nechal hodne inspirovat iPhonem, a jakozto byvali vlastnik Galaxy S a momentalniho uzivatele iPhone, muzu dosvedcit ze screenshoty na obou stranach jsou legitimni).

Titulek: Android vs iPhone Vložil: Julus Datum: 08.08.2012

Pekne srovnani, ale skus porovnat featury BEZ doinstalovanych aplikaci a UI (vanilla android). Najednou ti to vyjde tak pul na pul. V necem lepsi android v necem iPhone.

1) Integrace Facebooku - podle mne absolutni zbytecnost, i kdyz v nasich koncinach je tomu naopak. iPhone byl a je primarne vyvyjen pro americky trh, a tam vevodi twitter. A navic, rozhodne facebook integraci nemel android od prvnich verzi (jenom nadstavby, HTC sense, atd..)
Takze tady mas castecnou pravdu

2) Reply with message
V iOS 6 je to jeden slide (pri zvoneni nahoru) a nasledne zvoleni predefinovane spravy, nebo napsani vlastni. Predchozi verze ale tuto funkci nemely.

3) Do not disturb
Vanilla android to nema. Takze, ne Android, ale aplikace mela tuto featurku.

4) Videohovory pres 3G
Tady porovnavas ktere videohovory? Ty pres ktery si operator uctuje kazdou sekundu, nebo ty, ktere jsou vyhradne datovy tok? Vanilla Android 2.3 pokud vim, neumoznoval "datovy" videohovor.

5) iCloud tabs
jde vypnout

6) Shared photo streams
Zverejnenim sveho clanku se vystavujes riziku, ze budes sledovan. Neni to jedno? Dnes je sledovane vsechno.

7) VIP list
Tady trosku srovnavas jablka s hruskami. Labels se tyka jenom tve schranky na gmailu. VIP list se tyka gmailu, icloud, exchange atd...

8) Nove mapy
Ano google vitezi hlavne u nas s hlaskou "Litujeme, navigace pro vasi lokalitu neni dostupna". Iphone to bude mit od zacatku worldwide. Co se tyka kvality map, tak tady je to pul na pul. Apple mapy budou vectorove = o dost mene stazenych dat. Takze pri zoomingu se nebude cekat na stazeni detailnejsich ctverecku.

9) Siri
U nas je Siri nepouzitelna

Co se tyka multitaskingu, na co je ti konkretne potrebny? Na iPhone se aplikace uspi, a pri prepnuti zobudi - lepsi politika jak v pripade anroidu kde si aplikace bude nadale zbytecne pouzivat GPS, a jine systemove prostredky.


Neni to spatny clanek, ale srovnavas zpusobem "system nad kterym jsem stravil 2 dni tuningem" vs "system o kterem jsem cetl". Bud pis rovno subjektivne, jak R. Hulan, nebo si zjistuj fakta z vicero zdroju.

Titulek: Díky Vložil: Admin Datum: 07.08.2012

Zdravím, čerpal jsem hlavně z tohoto videa https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9tQjE9h7jkA

Titulek: Pěkný článek Vložil: Kryptolit Datum: 07.08.2012

Zdravím, pěkný článek, můžete ukázat odkud jste čerpal ?

Přidat nový příspěvek